Home » Actualitat » Posició de COMBTU respecte a les declaracions del COMB sobre els metges i metgesses que no recomanin vacunar
Posició de COMBTU respecte a les declaracions del COMB sobre els metges i metgesses que no recomanin vacunar

Posició de COMBTU respecte a les declaracions del COMB sobre els metges i metgesses que no recomanin vacunar

Arran del malaurat cas de diftèria que va causar la mort a un infant a Olot, el COMB ha posat en marxa la campanya “Vacunar és protegir”, que s’ha iniciat amb l’emissió d’un vídeo on diversos metges/ses i personalitats de renom recomanen vacunar-se sota el lema “Vacuna’t“. Donant un pas més, el Dr. Jaume Padrós va declarar que el COMB s’està plantejant sancionar i suspendre d’exercici els metges i metgesses contraris a la vacunació, o també anomenats “antivacunes”. Aquestes declaracions han suscitat un ampli debat a les xarxes socials i dins del propi àmbit professional.

COMB TU considerem que la vacunació sistemàtica és i serà una de les mesures de major impacte per la salut de les persones i per la salut pública a escala nacional i mundial. No pretenem qüestionar els beneficis de la vacunació, però creiem que és necessari aportar algunes reflexions i matisos sobre aquest tema:

– No totes les vacunes són iguals. La qualitat i la consistència de l’evidència científica així com l’eficàcia, seguretat i eficiència de totes les vacunes no és el mateix. Per aquest motiu existeix un ampli consens entre els professionals pel que fa l’ús d’una bona part de vacunes sistemàtiques –amb alguns matisos- però existeix encara un debat obert i no resolt sobre d’altres, com per exemple la vacuna de la grip, la del pneumococ o la del virus del papil•loma humà. En aquesta línia també s‘ha expressat l’OMC davant les declaracions del COMB.

– Cal evitar posicions polaritzades. Qüestionar la recomanació d’alguna vacuna no significa ni molt menys estar contra les vacunes en general o contra la vacunació sistemàtica. Per tant, classificar els i les professionals en pro-vacunes o anti-vacunes genera confusió entre la ciutadania i els propis metges/ses i pot enviar missatges contradictoris. El que necessitem són metges/ses formats i informats capaços d’aconsellar obertament sobre les vacunes d’una manera adequada, adaptada i convincent a la població i que generi confiança en la vacunació. Això es pot aconseguir si es fomenta en l’àmbit científic el debat crític, independent i transparent sobre els coneixements que tenim sobre aquest tema intentant arribar al màxim de consens possible.

– El problema dels infants no vacunats requereix de mesures diverses per fomentar la vacunació entre la població i els professionals sanitaris. El tema de la vacunació és molt complex i posa en joc una varietat d’aspectes ètics a nivell individual i de salut pública que no sempre són fàcils de resoldre i que cal analitzar en profunditat per poder donar-hi resposta. No pretenem aquí obrir aquest debat però considerem que és important la implantació de mesures que fomentin la vacunació en població de risc però evitant les accions coercitives i que fomentin la polarització abans esmentada. En aquest sentit no hem d‘oblidar que a Espanya, al contrari del que l’opinió pública creu, el gruix més important d’infants en risc per manca de vacunació o vacunació incompleta es troba en bosses de pobresa i col•lectius socials vulnerables i no entre mares i pares que han decidit no vacunar voluntàriament. Els moviments “antivacunes“ (que sí que acostumen a estar en contra de les vacunes en general) són un problema que cal combatre però no és l’únic.

– Posem en dubte que sancionar sigui una mesura prioritària i creiem que caldria reservar-la per a casos greus. Entenem que la posició del COMB ha de ser la mateixa per a tots els metges/ses que no segueixin el principi de no maleficència que marca el codi deontològic. Seguint aquesta lògica, també hauria de suspendre d’exercici els metges que recomanin alguna mesura que no estigui avalada per l’evidència científica? Evidentment la resposta no és simple, entre d’altres motius, perquè sovint no comptem amb tota l‘evidència de qualitat que voldríem i perquè la realitat quotidiana no és tan senzilla, per tant, el principi de no maleficència no sempre és fàcil de dirimir. Creiem que aquests aspectes s’han de tenir en compte quan es fan declaracions tan contundents.

– Els doctors Boi Ruiz i Jaume Padrós, aliniats contra els metges “antivacunes”. La bona gestió del trist cas de mort per diftèria per part del Departament de Salut ha estat segurament una de les poques actuacions que han donat una bona imatge a l’actual Conseller de Salut. Allargant aquest bon moment del conseller, el president del COMB ha iniciat una sèrie de declaracions que han acabat amb amenaces als anomenats metges “antivacunes”. Com veiem, el president del COMB i el conseller Boi Ruiz coincideixen ideològicament i en les estratègies. En aquest cas estan d’acord que la millor forma de millorar la cobertura vacunal de la població és sancionar als metges “antivacunes”. Obliden que la cobertura vacunal poblacional és una responsabilitat directa del Departament de Salut i que l’adherència a les recomanacions depèn de factors econòmics, culturals, socials, de llibertat de decisió dels i les ciutadans/es i la mateixa organització del sistema sanitari. Per altra banda, sorprèn la rapidesa amb què el COMB ha llençat un vídeo de qualitat professional i ha iniciat una campanya publicitària, involucrant a personalitats catalanes rellevants, per promocionar les vacunes amb l´únic finançament d’una beca FIS. Òbviament el vídeo no declara cap mena de conflicte d’interès.

– Reclamem al Departament de Salut un programa de mesures més ampli per donar resposta al problema. Si realment el Departament està tan interessat en fomentar la vacunació sistemàtica, ens preguntem: per què no estan finançades totes les vacunes incloses en el calendari català? Com és que no ha pensat en altres mesures que ajudin a evitar la presència de nous brots en els grups de risc que comentàvem? Com és que no promociona més activitats per fomentar el debat científic entre els i les professionals, que a la vegada permetrien un major consens i augmentarien la credibilitat del discurs científic entre la població? Com és que no ha pensat en accions conjuntes amb la resta de Col•legis de metges/ses i infermers/es de Catalunya?

En resum, si bé és lloable que el COMB hagi endegat una campanya per promocionar els beneficis de la vacunació trobem a faltar una major independència respecte els interessos del Departament de Salut i, per altra banda, un anàlisi més ampli de la qüestió i un enfocament menys reduccionista, més orientat a la cultura de la seguretat del pacient i que convenci a professionals i ciutadania a través dels arguments científics i no només amb dogmatismes.

Blanca de Gispert i Joan Gené
Compromissaris del COMB
COMB TU

Gràcies !!! per compartir...Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on TumblrShare on StumbleUpon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Aneu a la barra d'eines